Мед це їжа на щодень, а не ліки.

Як купувати мед – 2016

Мед – це їжа, а не ліки.

За моїм досвідом, покупців меду можна поділити на 3 основні групи:

Перша група покупців – це розумні люди, яку купують мед влітку, а також перший місяць осені, коли є великий вибір, коли багато медових ярмарок та різних постачальників меду, люди купують практично на весь рік, тобто десь 6-12 літрів на сім’ю з 3-4 людей, приблизно так. Вони мед їдять практично щодня. Зазвичай купують кілька банок (3 л) одного сорту та пару іншого, бо мед різний і в членів родини можуть бути різні смаки. Чому я називаю цю групу розумною, тому-що вони купують мед щоб їсти ( а не для того щоб лікуватися), влітку вони їдять менше меду, бо є багато ягід та фруктів, а от коли приходить осінь починають їсти трохи більше. Ця група людей отримує майже щодня дозу вітамінів, мінералів та інших корисних речовин які є в меді. Я не можу стверджувати чи гарантувати 100% що вони не хворіють грипом чи не можуть простудитися, але в будь-якому випадку вони мають перевагу над тими хто починає їсти мед коли вже захворів чи над тими хто взагалі не їсть меду.

Друга група покупців – це ті, хто любить робити все в останню хвилину чи на вчора, також розумні люди, але менш розумні ніж перша група. Це група покупців, які купують мед, коли вже захворіли, зазвичай осінь-зима, іноді весна. Вони купують 0.5-1 літр меду щоб полікуватися або відійти від лікування антибіотиками, покращити здоров’я після лікування або під час самої хвороби. В деяких випадках люди не користуються ліками і коли захворіли, то замість того щоб йти до лікаря чи в аптеку купують калину-малину-мед. Я згодна що це непоганий варіант, але потрібно розуміти для себе наскільки це доречно, буває так що імунітет настільки слабкий, що потрібно застосовувати ліки, і калина-малина-мед вже не допомагають. Це індивідуальне питання, але я переконана що самолікуванням можна займатись коли людина здорова, а не коли вже захворіла, особливо це стосується дітей. Авжеж мед буде корисний для хворої людини, так як в ньому багато вітамінів і він легко засвоюється, але коли хвороба стає серйозною, не потрібно сподіватись що мед вилікує бронхіт чи важкий грип. В даному випадку мед це хороша їжа для хворої людини, і варто це сприймати саме так.

Третя група людей – це не дуже розумні люди. В середньому на душу населення в Україні припадає близько 38 кг цукру і 1 кг меду на рік.  Вони не купують мед ніколи або дуже рідко, хоча алергії на мед в них немає. В цю групу часто потрапляють дорослі люди, якщо вони в дитинстві їли мед лише тоді коли хворіли. Вони виростають зі стійкою асоціацією, що мед – це коли болить голова від температури, що мед – це коли ти хворієш і тебе вже тоншить від цього солодкого притомного смаку, а тобі все-одно треба пити чай з калиною-малиною-медом. Ті, кого в дитинстві перегодували медом під час хвороби або за інших обставин або ті хто ніколи в дитинстві не їв мед, ті потрапляють в цю групу частіше всього. На шоколад, до речі, такої реакції немає, мабуть дітей не змушують його їсти під час хвороби. Від цієї асоціації можна позбутися якщо їсти мед, який не дуже солодкий, наприклад мед з акації і авжеж в гарному настрої з млинцями, з оладками, зі свіжим батоном, з зеленим та чорним чаєм (теплим чи прохолодним) в позитивній атмосфері вдома чи в кафе. Думаю так можна змінити негативні асоціації стосовно меду. Бо мед це їжа на свято та до смачної випічки, в приємній атмосфері, для мене це саме так.

Про алергію. З цим питанням потрібно бути обережними не лише тим, в кого є алергія а також тим в кого є схильність до алергії. Є така специфіка що різни сорти меду мають різну алергічну дію, наприклад весняний (травневий) мед або лісовий мед (різнотрав’я, польові квіти, лугові квіти, можливо ріпак та інші) – це полі флорний мед, тобто мед, який містить перероблений нектар та частково пилок з багатьох квітів, якщо в людини є алергія хоча б на одну з цих рослин, такий мед краще не купувати, або навіть якщо є схильність до алергії. Краще в таких випадках купувати моно флорний мед – наприклад акацієвий (з дерева червоної та білої акації), липовий, гречаний, соняшниковий та інші. Буває важко знайти 100% моно флорний мед, він зазвичай трохи дорожчий ніж змішаний, тоді варто обирати мед який не містить різнотрав’я – липа+акація або гречаний+соняшник, і уникати польових, лугових, лісових квітів. Якщо ж алергії або схильності до алергії немає, тоді краще купувати поліфонний мед (з різних квітів, трав, дерев) – він дуже корисний.

Як обирати мед для себе та сім’ї.

Щоб щось обрати потрібно куштувати та розуміти, який на смак має натуральний мед і який вам подобається. Влітку в Києві, так само як в інших містах України, відбуваються медові ярмарки де пасічники з різних регіонів України пропонують свою продукцію – мед та інші продукти бджільництва. Практично всі вони дають можливість покупцям скуштувати мед, причому там є всі можливі сорти меду. Якщо наприклад ви не знаєте який мед вам подобається і вам здається що вони всі однакові , тоді така ярмарка -  це чудова нагода зрозуміти, що саме вам подобається і купити саме це. Можу сказати про ярмарку від інституту імені Прокоповича, дуже хороша, наша продукція там не представлена, але якось купувала там бджоло матки для нашої пасіки. Кілька років тому купувала там липовий мед для себе, в нас тоді не було цього сорту, дуже хороший був мед. Хтось можливо скаже що я рекомендую людям просто ходити куштувати, а вони нічого не куплять, але це не так, одяг ми купуємо там де приміряємо, а там де не приміряємо не купуємо, теж саме з медом, якщо людина на яр марці скуштує різні сорти, якийсь сорт точно сподобається. Якщо літо закінчилось та ярмарки закінчились, а мед ви не купили, не обрали який вам подобається, можна купити в нового пасічники, в кого ви раніше не купували. В нас так часто купують в Києві – 0.5-2 літра на пробу, потім купують більше. Думаю, це логічно.

Де краще купувати мед, в знайомих, на ринку, в магазині, в інтернет-магазині, на пасіці, на ярмарці? На мій погляд краще купувати в знайомого пасічника. Якщо у вас такого немає, тоді краще на яр марці, на ринку, в магазині або інтернет-магазині. На неспеціалізованих ярмарках мед краще не купувати, тобто можна якщо ви на ньому розумієтесь і можете на смак та вигляд визначити якість.

Більшість наших покупців зараз це друзі, а також знайомі знайомих в Києві, деякі знаходять нас через інтернет, купують трохи на пробу та стають постійними покупцями, рекомендують нас своїм друзям та знайомим.

1. Мед краще купувати в знайомих або за рекомендацією, якщо ви не впевнені що зможете визначити фальсифікацію. Також будь-який мед можна віддати в лабораторію на аналіз якості.

2. Свіжий мед має бути густий та прозорий, мати приємний квітковий смак. Якщо мед ще рідкий він не має литись як вода, він має литись суцільним нерозривним струменем, ніби складатись на поверхню куди ллють мед. На густину меду впливає такий показник як вміст вологи, близько 40% - це норма, якщо більше тоді він більш рідкий, значить його викачали трохи раніше строку, або це може вказувати на фальсифікацію.

3. Коли люди кажуть свіжий мед, вони мають на увазі рідкий, або мед який був викачаний в цьому сезоні. Якщо ви влітку бачите в продажу кристалізований (густий) мед, це не значить, що він минулорічний чи старий. Різні сорти меду кристалізуються по-різному, в залежності від вмісту в них глюкози/фруктози, а також від температури зберігання. При нижчій температурі кристалізація йде швидше, при більшому вмісті фруктози швидше. Тому якщо вам більше подобається рідкий мед не зберігайте його в холодильнику, так мед довше залишиться рідким. Зараз в Україні досить багато вирощують таку культуру як ріпак (однорічна маслянична рослина з жовтим суцвіттям), ріпаковий мед дуже швидко кристалізується, через високий вміст фруктози. Ріпаковий мед, викачаний в травні, вже за 2-4 тижні буде густий, відповідно всі сорти меду, які з ним змішались в цей час, зазвичай це весняний (різнотрав’я) також будуть густими, будуть мати кремовий або білий колір. На нашому сайті мі зазвичай вказуємо так: різнотрав’я+ріпак та фото як мед виглядає на даний момент. Сам факт що мед кристалізований влітку не означає що він старий (викачаний минулого літа).

Інші сорти меду, такі як липовий, кристалізуються протягом 1-2 місяців. Винятком є напевне акацієвий мед, в чистому вигляді тобто 100% акацієвий мед при кімнатній температурі має бути практично прозорим протягом року. Якщо ж цей сорт змішується з іншими сортами меду, наприклад липа+акація (так ми вказуємо на нашому сайті), тоді такий мед буде повільніше кристалізуватися, тобто він не буде повністю прозорий, буде поступово ставати густим, 2-4 місяці, на цей процес також впливає температура.

4. Про кристалізацію. Цей процес є природнім, і мед не втрачає при цьому своїх корисних властивостей, якщо зберігається в щільно закритому посуді, скляній банці чи бідоні. Кристалізація також є показником якості меду, так як сфальсифікувати кристалізований (густий) мед неможливо. При правильних умовах  мед має зберігати свої якості 3 роки. Зазвичай мед з’їдають набагато раніше.

5. Про ціну на мед. По ціні на мед неможливо визначити наскільки він якісний. Той факт що він дорожче не значить 100 % краще, так само якщо хтось продає трохи дешевше ринкової ціни не означає що мед гірший. Для  нашого інтернет-магазину меду ми орієнтуємось на ціні, які пасічники формують на спеціалізованих ярмарках. Якщо ви купуєте на ринку чи в знайомого пасічника, то на ціну може впливати місцезнаходження пасіки, є певні витрати на перевезення, також на ціну впливає об’єм партії. Якщо партія невелика, тоді пасічник просто не може продавати мед по низькій ціні. Винятком може бути хіба весна, коли ціна на мед з попереднього сезону може знизитись. Це нормально. Також щоб не везти партію назад на пасіку пасічник може знизити ціну, щоб розпродати те що привіз.

Якщо ціна значно відрізняється від ринкової (в 1,5-2 рази), можливо не варто купувати такий мед. І ще, якщо ви купуєте у виробника, тобто напряму в пасічника, то ціна буде в середньому нижча ринкової або на тому ж рівні.

6. Тара. Для зберігання меду краще скло. Але якщо вам потрібна доставка по Україні або просто перевезення меду, краще скористатися пластиковою тарою для харчових продуктів, вона закривається досить щільно. Для тривалого зберігання, 1 рік наприклад, краще використовувати скло. Мед має зберігатись в прохолодному темному місці, хоча можна і при кімнатній температурі, бажано щоб кришка була щільна, так як мед вбирає сторонні запахи, якщо зберігати наприклад в холодильнику поруч з копченою рибою або десь поруч з пральним порошком, мед може увібрати ці запахи. Краще зберігати окремо, щільно закривши, тоді довго зберігається натуральний медовий аромат.

7. Смак меду. Мед мусить мати приємний солодкий смак, квітковий аромат і ніякої гір чинки. Якщо мед викачують зі старих рамок (вони більш темні), тоді він вбирає смак рамки – це може бути невелика гірчинка, кислинка чи трохи гострий смак. Ми слідкуємо за тим щоб рамки з вощиною на пасіці були нові і не давали цього ефекту. Існує думка що «справжній» мед має пекти в горлі – це не так. Якщо мед пече (першить) в горлі – це може означати що запальні процесі в горлі, інфекцію, алергічну реакцію, на те що мед викачаний зі старих рамок, або в мед потрапили частинки прополісу, перги або пилку, а ви маєте на них алергію.

Одним словом, мед мусить мати приємний солодкий смак, а вказаних симптомів не має бути. Така реакція може бути в людей на мед з різнотрав’я або лісовий, де зібрано багато квітів, пилку з них, і відповідно є більше можливості на алергічну реакцію. Якщо на один мед у вас є така реакція (ніби  пече в горлі, першить), а на інший немає, обирайте той мед, на який реакції немає. Обирайте той мед, який вам особисто більше подобається на смак та аромат, саме такий мед вам буде корисний.

Бажаємо вам міцного здоров’я та меду на столі щодня!!!